Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Materiale

Hva slags type stål trenger du? Vi vet at det kan være vanskelig å vite hvor man som privatperson eller liten aktør kan kjøpe ulike typer stålmaterialer. Vi i smaskin tilbyr faste lengder for å dekke behovet for deg som ikke vil kjøpe pallvis av hverken flatstål, stålrør eller rundstang. Vi vil gjerne fortelle deg litt om hva stål egentlig er og hvilke materialer vi tilbyr.

Les mer
  per side
  1. Kaldtegnet flatstang
   Kaldtegnet flatstang

   fr 263 kr 210 kr

   God styrke, plastisitet, seighet, sveisbarhet, kaldstempling og ytelse i kald bøyning. Mye...
   Vis
  2. Automatisk stål, sekskant
   Automatisk stål, sekskant

   fr 349 kr 279 kr

   Mye god kuttbarhet, tillater høye skjærehastigheter med korte spon. God overflatebehandling....
   Vis
  3. Slipte aksel
   Slipte aksel

   fr 1 539 kr 1 231 kr

   Mikrolegert stål brukt for større styrke krav. God sveisbarhet og skjærbarhet på grunn av...
   Vis
  per side

   


  La oss prate stål

  Stål er en legering (blanding) av jern og karbon. Det er karboninnholdet som avgjør om stålet kan herdes eller ikke. Hensikten med herding er å gjøre stålet hardere. Hvis karboninnholdet overstiger 0,4 %, kan stålet herdes. I dag inneholder stål flere stoffer med ulike egenskaper. For eksempel kan det inneholde stoffer som gjør at det ikke ruster eller som gjør det seigere.

   


  3 varianter av stål

  Generelt snakker man om tre hovedgrupper stål. Karbonstål, lavlegert stål og høylegert stål. Karbonstål er et enklere stål med hovedsakelig karbon som eneste legeringselement, med et karboninnhold på ca. 0,01 %-1,3 %, og som vanligvis brukes til blant annet produksjon av bilkarosserier. Lavlegert stål er når karbon og andre legeringselementer i stålet utgjør mindre enn 5 % men mer enn 1,3 %. Dette brukes til fremstilling av kulelager eller fjærstål. Høylegert stål har legeringselementer som er over 5 %. Noen ganger kan nivåene være så høye som 30 %. I denne gruppen finner vi rustfritt stål. 

   

  Det finnes også noe som heter herdet stål, som betyr at materialet er gjort sterkere. Herdeprosessen kan foregå på forskjellige måter, men generelt går det ut på å varme opp materialet for deretter å kjøle det ned. For å gjennomføre en herdeprosess kreves det at stålet har visse egenskaper. Det som vi tilbyr her, er tilpasset dette. Herdeprosessen renser stålet for fremmedelementer, noe som øker hardheten og reduserer risikoen for sprekker i arbeidsmaterialet. Også her spiller karbonet en rolle, da et karboninnhold på 0,7-0,8 % gir høyest hardhet. 

   


  Stålprodukter vi tilbyr

  Generelle konstruksjonsstål er noe du kanskje har hørt om. De er varianter av stål som ofte brukes i ulike typer stålkonstruksjoner med styrkekrav. For å skille ståltypene brukes det et tall- og bokstavsystem. For eksempel kan en type stål hete "S355J2". Det er en av ståltypene som vi tilbyr. Konstruksjonsstål er en gruppe som kjennetegnes av stor seighet, samt god sveisbarhet, bøybarhet og kuttbarhet. De ulike betegnelsene er selvsagt mer eller mindre tilpasset nettopp disse egenskapene.

   

  Har du en tegning der en bestemt type stål er beregnet til å være mest effektiv, angir vi hvilket navn dette stålet har på våre produkter. Vi har handelsstål av flere typer!