Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Finne rett gjengeskjær

I denne guiden tar vi for oss et komplisert tema: gjengeskjær. Her kan du lære deg litt mer om hvilket gjengeskjær du bør bruke og hvorfor. Vi beskriver blant annet hvordan gjengeskjæret skal anvendes, skjærevariant og forskjellige gjengestigninger og deres fordeler.

TRINN 1 – SKJÆREGGLENGDE

Skjæregglengden krever at stålholderen har samme mål som gjengeskjæret, ellers passer ikke gjengeskjæret i stålholderen.

TRINN 2 - ANVENDELSE

Du må huske å få den rette vinkelen på gjengeskjæret ved innvendig gjenging versus utvendig gjenging. Denne vinkelen korrigeres i selve stålholderen. Innvendige stålholdere har en vinkel på 15°, mens utvendige stålholdere har en vinkel på 10°.

TRINN 3 - SKJÆRVARIANT

Dette trinnet hører nært sammen med trinn 2 og har som mål å forklare hvilken retning gjengeskjæret ditt har. Avhengig av om du har en venstre-stålholder eller høyre-stålholder, krever det at du har et gjengeskjær i tilsvarende retning. F.eks. krever en høyre-stålholder gjengeskjær med betegnelsen "R".

 

Noe som er verdt å nevne her er at gjengeskjæret for ekstern gjenging høyre og intern gjenging venstre er det samme skjæret, som vist på illustrasjonene. Du kan altså bruke samme gjengeskjær for å gjenge på to måter. Vår gjengeskjærsbetegnelse er derfor "ER-IL", for å symbolisere at samme gjengeskjær kan anvendes til forskjellige formål.

 

TRINN 4 - GJENGESTIGNING

Det finnes to typer gjengestigning. Den vanligste typen er fullprofil, som garanterer at du får korrekt dybde og bunn- og topprofil. Dersom du trenger forskjellige stigninger kreves separate skjær for hver stigning. Med fullprofilskjær bør du ha ca. 0,05 mm til overs for å sikre en fullstendig gjengeprofil. Det er denne typen gjengeskjær vi på Schuchardt tilbyr. Gjengetypen delprofil lar deg lage flere stigninger med ett skjær, betegnelsen "A" kan f.eks. brukes til stigninger mellom 0,5–1,5 mm. Tabellen viser både stigninger i mm og i inch (tpi).

TRINN 5 - GJENGEFORM

I Norge er det vanlig med metriske (ISO, Metric) gjenger, og disse gjengene har alltid 60° grader v-profil. Men det finnes naturligvis mange flere varianter; noen av variantene finner du i listet i tabellen under. Har du behov for et uvanlig gjengeskjær, kontakt oss, så hjelper vi deg med å finne det rette. (Alle som bruker denne katalogen bør merke seg at siden samtlige produkter som er listet er av typen ISO 60°, er ikke dette med i betegnelsen, men angitt i ruten ved siden av.)

Relaterte produkter