Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Søyleboremaskin del 3: Mer effektivt arbeid med riktig tilbehør

Vi har tidligere kommet med tips om hva du bør tenke på før du kjøper en søyleboremaskin og også en brukerguide for søyleboremaskiner. I tredje avsnitt om søyleboremaskinen går vi gjennom smart tilbehør som både kan gjøre arbeidet ditt lettere og forbedre sikkerheten.

Klubbe med plasthode eller gummiklubbe


En klubbe er et meget effektivt verktøy som med fordel kan brukes når noe sitter for hardt, f.eks. en skrustikke eller en kilejager. Plasthodet/gummien forhindrer at det blir metall mot metall og reduserer risikoen for flising.

Skrustikke

En multifunksjonell skrustikke, f.eks en skrustikke som er vinklingsbar og/eller roterbar med V-spor, kan være god å ha for å slippe å ha flere skrustikker. 



Reduksjonshylse

Ved hjelp av en reduksjonshylse kan du øke antallet verktøy som kan brukes til maskinen din. Det muliggjør bruk av verktøy som i utgangspunktet ikke passer størrelsen på konusen til maskinen din.

Nøkkelløs borchuck

En nøkkelløs borchuck er et effektivt verktøy for enkelt å kunne bytte bor. Du slipper å lete etter nøkkelen som man ofte roter bort.



Spennjern og låsetang

Både spennjern og låsetang er lurt å ha. Enten for å sette skrustikken di i en fast posisjon eller for å feste skrustikken til arbeidsbordet. Et spennjern er nok som regel mer pålitelig enn en låsetang, siden du kan feste arbeidsstykket sikrere med et spennjern.

Skyvelære og mikrometer

Det vanligste måleredskapet når det kommer til tiendedelsmåling er skyvelæret. Om du skal lage noe med høy presisjon er et skyvelære som oftest obligatorisk. Et mikrometer har enda høyere presisjon sammenlignet med et skyvelære. Det brukes ofte til hundre- og tusendelsmåling.

Koordinatbord

Et koordinatbord inngår iblant i kjøpet av en maskin, men kan også kjøpes separat. Om du trenger å posisjonere arbeidsstykket med presisjon er dette et godt verktøy å ha.

Kjølevæskeutstyr

Gjør inngrep som varer i lengre tid enklere, f.eks. når du skal bore et dypt hull hvor du trenger kontinuerlig avkjøling for å minske slitasjen på verktøy samt øke skjæreegenskapene. Utstyret omfatter ofte beholder for oppsamling og retur, dels for å unngå å få kjølevæske på gulvet og dels for å gjenbruke kjølevæsken. Kjølespray og smøremiddel fungerer som et alternativ til kjølevæskeutstyr.

Maskinbelysning

Maskinbelysning fås iblant integrert i søyleboremaskinen, men kan også kjøpes som tilbehør. Det er viktig å se arbeidsstykket tydelig, og med maskinbelysning slipper du alle slags håndholdte lyskilder.

Dybdeanslag

Et dybdeanslag er en montert skala på søyleboremaskinen din, og med det kan du stille inn hvor dypt du skal bore samtidig som du enkelt får oversikt når du borer.

Pinolmating

Har søyleboremaskinen din denne funksjonen, betyr det at maskinen mater pinolen automatisk og reverserer tilbake til startposisjon når ønsket bordybde er oppnådd.

Gjengefunksjon

En funksjon som innebærer at maskinen automatisk reverserer ved innstilt dybde. Dette betyr likevel ikke at pinolen drives automatisk – du må selv føre gjengetappen ned i arbeidsstykket.

Relaterte produkter