Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Vit hvilken gjengetapp som gjør hva

De vanligste gjengetappene kommer som enten rette, spondrivende eller spiral-. Men det finnes også andre, f.eks. gjengetapp hvor annenhver gjenge mangler og pressgjengetapp. Det kan derfor være lurt å ha oversikt over når man bør bruke hva, for å få det resultatet man måtte ønske. I denne guiden presenterer vi fem typer gjengetapper du burde vite mer om.

Gjengetapp med rette spor

Gjengetapp med rette spor er den absolutt vanligste gjengetappen og fungerer på de fleste materialer. Den er likevel best egnet for kortsponede materialer, siden den ikke driver sponene foran seg. Gjengetapper med rette spor kan brukes både ved gjenging for hånd og med maskin.

Spondrivende gjengetapp

Spondrivende gjengetapper er først og fremst benyttet for å gjenge gjennomgående hull. De er konstruert for å drive sponene foran seg og sikrer derfor at kjølevæsken når fram til skjæret.

Spiralgjengetapp

Gjengetapper med spiralspor er hovedsakelig egnet for å gjenge bunnhull. Gjengetappen er konstruert slik at tappens spiral driver sponene oppover og ut av hullet, dette reduserer risikoen for sponklemming.

Gjengetapp med annenhver gjenge

Denne gjengetappen mangler annenhver gjenge, noe som reduserer friksjonen og motstanden i materialer som er vanskelige å bearbeide. Eksempler på materialer denne gjengetappen egner seg for er rustfritt, bronse og messing, men den passer også godt til aluminium.

Pressgjengetapp

Det som skiller pressgjengetapper fra skjærende gjengetapper, er at de i stedet for å skjære gjengene presser (deformerer) dem. Dette skjer helt uten at det blir spon av det. Pressgjengetapper fås i to varianter: med og uten smørespor. Gjengetapper med smørespor egner seg godt til f.eks. horisontale maskiner, siden de hjelper skjærevæsken å trenge ned i hulet. I tabellen under finner du bordimensjonene du må bruke til pressgjengetapper.

Relaterte produkter