Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Søyleboremaskin del 2: Brukerguide

Mange som arbeider innen verksted og industri er svært bevisste på å følge sikkerhetsrutiner for å unngå ulykker. Til tross for dette er arbeidsulykker vanligere enn mange tror. Derfor er det bra å regelmessig bli påminnet om å være nøye med å følge rutinene – for både egen og kollegers sikkerhet. I denne guiden går vi gjennom sikkerhetsrutinene ved arbeid med søyleboremaskin. Tidligere har vi også skrevet en guide om hva det er lurt å tenke på når man skal kjøpe søyleboremaskin.

Viktig å tenke på før man begynner å bore

En rotete arbeidsplass nærmest innbyr til ulykker. så hold derfor arbeidsområdet ryddig. Rydd vekk dersom det trengs før du begynner å jobbe. Bruk vernebriller, pustebeskyttelse (om nødvendig) og verneklær. Beskyttelseshansker bør ikke brukes når du borer, siden det er en risiko for at de setter seg fast. For å minimere risikoen ytterligere, pass på at klærne ikke sitter løst og at langt hår er satt opp. Kontroller alltid ar maskinen er uskadet og i god stand før bruk. Pass på at arbeidsstykke og verktøy sitter fast og at maskinhodet og arbeidsbord er fastlåste. Det er viktig at du ikke forsøker å ”tvinge” maskinen, men lar den arbeide i det tempoet den er ment for. Om kjøle- eller smøremiddel trengs, kontroller hvilken type som er riktig for det materialet du skal bearbeide og som passer det verktøyet du skal bruke. Forlat aldri maskinen uten tilsyn når den er i gang.

Vedlikehold av maskinen

Daglig vedlikehold innebærer rengjøring av maskinen. Bruk trykkluft for å fjerne støv eller metallspon fra bord, motor, reimskiver og arbeidsflater. Det går også fint å bruke støvsuger. For å forhindre at flatene ruster kan du smøre et tynt lag lettflytende olje på søylen og arbeidsbordet. Undersøk om kulelagrene er permanentsmurte og forseglede, om ikke bør også disse smøres med jevne mellomrom.

Ved service på søyleboremaskin, sørg for at den er slått av og ikke tilkoblet strømnettet. Service og reparasjon bør utføres av autorisert servicetekniker.

Viktig å tenke på når man borer

Borehastighet:
Hvilken borehastighet som kreves avhenger av hvilket materiale du skal bore i, hvilken type bor du skal bruke, hullstørrelse og boreflate. Jo mindre bordiameter, desto høyere hastighet kreves. Ved boring i myke materialer kreves høyere hastighet enn ved boring i harde materialer.

Gjennomgående hull:
Når du skal bore gjennom et arbeidsstykke skal bordet plasseres slik at boret havner i bordets sentralhull eller på et underlag for å unngå å bore i arbeidsbordet. Når boret holder på å gå gjennom arbeidsstykket, skal det mates langsomt for å minimere grader og fliser på undersiden. Går boret for raskt gjennom materialet, er det en risiko for at boret skrur seg inn i materialet, noe som i verste fall kan føre til personskader.

Press:
Press boret kun med tilstrekkelig kraft til å bore gjennom arbeidsstykke. For hardt press på boret kan føre til at motoren stopper eller går i stykket, at reima slurer, at arbeidsstykket skades eller at boret brekker. Om boret presses ned for langsomt eller lett, kan boret derimot gå varm og brenne arbeidsstykket, dessuten gjør det borets skjæreegenskaper dårligere.