Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Slik vet du hvilken håndgjengetapp du trenger

Med nærmere 3000 håndgjengetapper å velge mellom er det lett å bli litt forvirret. Det første steget er å vite hvilken standard man trenger, f.eks. Metrisk, UNC eller BSF. Deretter hvilken type håndgjengetapp. De deles vanligvis inn i to forskjellige kategorier: serietapp og faselengde. I denne guiden forklarer vi forskjellen mellom de ulike typene håndgjengetapper.

Serietapper

Håndgjengetapper av typen serietapper finnes i 3 ulike tapper for samme gjenge, men hvor kun håndgjengetapp nr. 3 i serien gir full gjengeprofil. Man kan derfor si at man jobber seg utover for med den siste tappen å nå den fulle gjengeprofilen. En serietapp brukes først og fremst til gjenging av materialer det er hardt å jobbe i. De ulike tappene kalles fortapp (nr. 1), mellomtapp (nr. 2) og sluttapp (nr. 3). Sluttappen kalles også gradetapp og er den av tappene som oftest brukes alene.

Faselengde (non serial form)

For håndgjengetapper av typen faselengde er det kun faselengden som skiller tappene fra hverandre. Tappene benevnes som form A, D og C, hvor C er sluttappen og form A og D bare gir fullgode gjenger i begynnelsen av gjengen. Det er derfor kun med gjengetapp med form C som det lages fullgode gjenger gjennom hele hullet. Det kan være enklere med den lengre fasen ved håndgjenging for således å få gjengen rettere siden fasen til en viss grad styrer verktøyet.

Les gjerne om hvilken gjengetapp som gjør hva for ytterligere å øke kunnskapene dine innen gjenging.

Relaterte produkter