Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Verktøybelegg og deres egenskaper

Et verktøys overflatebelegg kan påvirke verktøyets egenskaper. Derfor er det viktig å kjennet til de ulike verktøybeleggene og hvordan de skal brukes for å oppnå et godt sluttresultat når du bearbeider forskjellige materialer.

 

Verktøybelegg kan påvirke verktøyets levetid, men det kan også føre til høyere skjæredata, noe som gjør at tøffere materialer kan bearbeides uten at verktøyet blir skadd. To av de vanligste verktøybeleggene er Titan-Nitrid og Titan-Aluminum-Nitrid – de gir normalt tilstrekkelig beskyttelse, men også anløping med damp er vanlig.

Titan-Nitrid (TiN)

E belegg av Titan-Nitrid gir en gullfarget overflate med en hardhet på ca. 85Rc. Et Titan-Nitrid-belegg forlenger verktøyets levetid og reduserer også friksjonen, noe som muliggjør høyere hastighet og mating. Belegget fungerer som en varmesperre som gjør at varmen går ut i sponene i stedet for inn i verktøyet. Et verktøy med TiN-belegg tåler temperaturer opp til ca. 600° og muliggjør høyere skjæredata. Det vanligste bruksområdet for dette belegget er bor, dreiestål og kniver, men på grunn av gullfargen blir det også laget uekte gullsmykker med Titan-Nitrid.

Egnet materiale: For alle metalliske materialer

Den gullfargede overflaten er karakteristisk for Titan-Nitrid.

Titan-Aluminium-Nitrid (TiAlN)

Belegget Titan-Aluminium-Nitrid har en høyere hardhet enn TiN som er beskrevet ovenfor, dette fører til en markant lengre levetid, siden den takler høyere temperaturer (ca. 700°). Om aluminiumsgehalten i belegget er høyere enn 50% kalles belegget AlTiN. TiAlN-belegget gjør det også mulig med høyere skjæredata samtidig som verktøyet tåler tørrkjøring. Belegget er også vanlig på medisinske verktøy og for dekorative overflatebehandlinger.

Egnet materiale: Rustfritt og støpejern

Bor med overflatebelegg av Titan-Aluminium-Nitrid.

Dampanløpt verktøy

Dampanløpt verktøy reduserer glidemotstanden og forhindrer kaldlodding. Gjennom overflatestrukturen sin holder det dampanløpte belegget igjen smøremiddel og egner seg godt til mer kladdete materiale, men også til stål < 900N. Dampanløping brukes iblant til å behandle kirurgiske implantater og proteser av Titan-Nitrid. 

Egnet materiale: Sink og stål < 900N

Dampanløpt bor.

Les gjerne om verktøymaterialer og bearbeiding av forskjellige materialer for å få en fullstendig forståelse av hvordan du skal oppnå et optimalt sluttresultat.

Relaterte produkter