Lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Kjært barn – mange navn

På slutten av 1950-tallet lanserte Sandvik Coromant, under Sven Wirfelts ledelse, vendeskjærteknologien. En metode som forenkler verktøybytte ved hjelp av mekanisk fastspente vendeskjær. Sentralt i metoden er nettopp vendeskjæret, som senere har blitt utviklet og foredlet, noe som har ført til at det i dag er mye å ta hensyn til og en hel del å lære seg. Blant annet har vendeskjæret fått flere forskjellige navn, og det kan være litt forvirrende iblant.

Det trenger ikke nødvendigvis være noen forskjell på et vendeskjær og et dreieskjær. Det er derimot som regel en stor forskjell mellom et freseskjær og et dreieskjær.

Vendeskjær er et samlingsbegrep som innbefatter flere typer skjær. Navnet har det fått fordi man kan vende skjæret når den ene siden er slitt. Slik kan man utnytte vendeskjærets begge sider og alle vinkler. Her er det viktig å innskyte at det ikke alltid går an å vende alle vendeskjær i alle retninger – det gjelder kun de ”nøytrale”.  Et nøytralt vendeskjær har en relieffvinkel på 0°, og det kjennetegnes av en ”N” i betegnelsen. Du kan lese mer om dette i vår guide.

Forskjellen mellom freseskjær og dreieskjær

Man kan dele opp gruppen vendeskjær i to undergrupper: freseskjær og dreieskjær. Av navnene framkommer det hva de respektive skjærene skal brukes til. Det som kan gjøre det komplisert, er at det finnes varianter av dreieskjær som også fungerer som freseskjær – det samme vendeskjæret kan altså brukes til både dreiing og fresing. Det finnes ingen klare kjennetegn på hva som er et freseskjær og hva som er dreieskjær, men disse bildene viser hvordan et typisk freseskjær og dreieskjær kan se ut.

Freseskjær

Dreieskjær

Utover inndelingen i dreieskjær og freseskjær finnes det navn som ikke definerer det spesifikke vendeskjæret, men som kun er forskjellige navn på det samme. Noen kaller dem kun ”skjær”. Det er ikke alltid noe som er riktig eller feil, ulike arbeidsplasser bruker ulike navn på vendeskjær. Det kan derfor være lurt å være innforstått med de forskjellige navnene.

Mange spør etter dreiestål – mener vendeskjær

Vi på Schuchardt har valgt å kalle det vendeskjær, siden det er det begrepet som oftest brukes innen bransjen. Trenger du hjelp til å finne det vendeskjæret som egner seg best til det du vil gjøre, er du velkommen til å kontakte oss. Vi hjelper deg! Du kan også lese våre andre guider hvor vi forklarer hva et vendeskjærs betegnelse står for og hvilken stålholder som passer til respektive vendeskjær.

Relaterte produkter